3 ÖVNINGAR FÖR BÄTTRE HUNDPROMENADER (+ video)

Största delen träning jag och valpen gör nu är på promenaderna. Jag lägger stor vikt vid dem för att de dels ändå sker varje dag (så kan lika gärna utnyttja dem) och dels för att jag vill att valpen ska tycka det är kul att gå promenad med mig… Tycker att det är så himla tråkigt när man går promenad och känner att hunden inte bryr sig om en alls utan bara drar och håller på. Alltså, hon får ju nosa och vara i sin egen värld också, men ibland är det kul att känna gemenskap och sånt.

aktivering i vardagen
En solig dag.

Några övningar gör vi utan att tänka på det, helt enkelt för att vi är ”tvugna”. Jag går oftast med barnvagnen och då finns det några grejer som jag övar på för att det ska fungera. Jag tänker inte så himla mycket på det, det bara blir så för att det ska funka i framtiden. Men här är de grejerna:

  • Att gå på vänster sida av barnvagnen – jag belönar bara på vänster sida. Hon får inte korsa framför vagnen, så åker kopplet in i hjulen och jag blir irriterad. Så det övar vi massor på, vare sig vi vill eller inte hehe
  • Koppelvett överlag – att inte dra. Det har jag skrivit mer om här för den som vill läsa!
  • Inkallning – ofta släpper jag valpen en stund på promenaderna. Nästan alltid, faktiskt. Så övar då på inkallning också. Men oftast vill jag inte ens behöva kalla in henne, så det är lite olika.
  • Hundmöten och skvaller – även detta är verkligen ”vare sig vi vill eller inte”. Valpen har ALLTID varit reaktiv mot människor och hundar så vi har fått öva från dag 1. Det är oftast avstånd och skvaller som gör susen här!
den här lille fisen brukar somna middag i barnvagnen så vi övar mycket på att gå fint vid den!

Men till de mer ”medvetna” övningarna nu då!

3 ÖVNINGAR JAG ALLTID GÖR PÅ PROMENADEN (NÄSTAN)

Kontaktövning: skickar en godis åt sidan – valpen käkar den och sedan vänder hon mot mig = jag säger bra och skickar en godis åt andra sidan. Kanon i början av promenaden för att liksom ”påminna” hunden om att man är nice att hänga med!

Dessutom lär detta hunden att det kommer fler godisar om man tar kontakt igen. Hur många känner inte en hund som tar sin belöning och sen bara ”hejdåååå”? Detta kan vara en bra övning där med.

Kroppskontroll: jag visar valpen roliga stenar och stockar att röra sig på. Krypa under om hon vill, på med tassarna om hon vill. Främst för självförtroendet men också för att det är bra för småmusklerna. En valp ska inte motioneras eller belastas genom hopp och sånt. Men just att få känna på världen och framför allt få kännedom om att hon har flera ben och sånt där, är jättebra.

Jag har även skrivit om skogsaktivering här!

Vi har även påbörjat inlärningen av att RUNDA saker. Alltså att springa runt! Det är superkul och en nice grej att göra när man är ute och går. Dessutom en jättebra grund i annan träning. Även här gäller att vara försiktig med valpen, så att skicka 50 varv runt något blir inte bra. Variation förnöjer, eller vad man nu säger!

Här är hela videon:

(Visited 201 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.