Äpplemos – recept, instruktioner och andra tips!

Hemlagat äpplemos har blivit höstens grej och som utlovat kommer här nu receptet på detta! Vill äta med sked, ba direkt ur kastrullen! SÅ GOTT!

Här är ju även film på när jag snickrade detta tidigare i höst. Gött!

Nu kör vi!

Han är ju för jäkla söt alltså. Ändå. Så, satte honom i trillebören (aka skrindan, aka trillevagnen, aka kärran… Dialektala problem här dårå) och traskade iväg mot äppleträden. Mutade kaninbarnet med ett äpple att tugga på så han inte skulle hoppa ut ur skrindan. Ännu ingen överlevnadsinstinkt i sikte men matglad är han i alla fall!

<3<3<3<3 hamsterkinderna
Receptet på äpplemoset då? Ja, lugn! Det kommer här:

Du behöver:

  • En skärbräda
  • En kniv
  • En kastrull
  • En burk som tål frysen

Ingredienser:

  • 10 mellanstora, svenska äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 0.5 dl socker
  • kanel och kardemumma
Blev ett ganska bra lass!
Här fick jag feeling och körde matlagningstidning typ? Oklart.
Mycket stilistiskt, right?

Skiva upp äpplena i tärningar. Det är inte så noga.

Släng ner i kastrullen med vattnet! Koka upp!

Efter en minut.

Två minuter.

Fem minuter…

När det ser ut såhär, typ efter 6-7 minuter, så häller du på socker. Jag tycker nästan att en halv deciliter räcker för jag gillar när det är lite syrligare och drar hellre på med kanel och kardemumma sen istället. Men smaka av, finns inga regler liksom. En deciliter, fem deciliter – du bestämmer! Bara det går att äta hehe

Socker är liksom inte en direkt dödsfälla, och detta är ju ca 1.000.000 gånger bättre än köpt äpplemos (ej vetenskapligt underbyggt påstående) SÅ.

Rör ner och koka upp. Låt puttra lite lätt i några minuter till.

Fram med stavmixern och mixa så slätt du vill/orkar. Jag brukar lämna klumpar men just denna sats är till min gamla farmor och jag har en känsla av att hon vill ha det ordentligt mixat. Är ju bara för att jag är en lättlurad stadsråtta som min hjärna kopplar bitar/klumpar med ”hemlagat”. Så behöver det ju inte vara, och så är det säkert inte för farmor.

Jag brukar köra i kanel och kardemumma med. Bara smaka av, så himla gött. Men det gör man som man vill!

Jag tror inte att ni inser nivån av självdisciplin jag utövade här. Alltså, hade gärna bara hällt i mig allt på en gång. Se, vad fint! Luktade ju gudomligt med.

 

Världens godaste. Börjar få ångest över att jag snart länsar äppleträden här. Men men. 

Just det! När du är klar med moset kan du se tips här på vad man kan göra med fallfrukten!

Väl mött!

Lilly

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.