”Ge fan i hunden!” – om barn och hundar

När Pippi var 3 månader ungefär skrev jag ett inlägg om hur man introducerar bebisar för hundar, eller hundar för bebisar. Det blev mycket uppskattat! Jag skrev utifrån vad jag tänker att jag hade velat läsa innan jag tog hem liten bebbe. Nu är Pippi inte pytteliten längre och det kommer nya problem i och med det. Och så läste jag inlägg på fb härom kvällen där en hund markerat mot ett barn och så började huvudet snurra.

Just denna situation så hade barnet klättrat på hunden, och hunden hade dessutom en leksak i munnen. Hunden hade markerat. Som ju hundar gör av sin natur. Det är givetvis aldrig okej att en hund biter ett barn men jag fattar inte riktigt hur man kan lägga det ansvaret på hunden? Det gör mig uppriktigt ledsen. 

Pippi har jag fått berätta för ca 1000 gånger per dag att man är snäll mot hundar, man klappar fint, och när den ligger i korgen så ger man fan i den. Precis som man ger fan i att dra mig i håret, äta skräp eller peta i stickkontakter. Man får påminna tusen gånger och man får övervaka, men visst fan fattar han. Och jag tänker inte sluta påminna honom om att inte äta skräp heller för jag tycker att det är en bra sak att veta…

Man kan lära en unge att inte klättra på hundar eller sno grejer ur munnen på dem.

Sa jag. Och jävlar vad folk blev upprörda. Berättade att de blev ”mörkrädda” att jag tyckte man kunde förvänta sig att ett barn skulle veta att man ger fan i hunden. Och grejen är att jag blir så förvirrad, för jag har NOLL gånger sagt att ansvaret att ”ge fan i hunden” är barnets. Jag var väldigt tydlig med att ansvaret är förälderns, men att barn inte ska få behandla djur hur fan som helst. 

För djur ska behandlas med respekt!

Det är superjävla naturligt för mig att ge mitt barn ramar för hur man beter sig. Till exempel så FÅR man inte behandla djur respektlöst. Man får inte dra i pälsen, klättra, slåss. Det är liksom NOLLtolerans. Och ja, jag får påminna tusen gånger och övervaka så det fungerar. Jag ger hunden plats att gå undan och allt sånt. Såklart!

Men varför skulle jag inte ge mitt barn ramar? Precis som jag gör med hundar och till och med mig själv. Varför i hela helvetet skulle jag inte berätta för mitt barn att den inte får vara elak mot hunden? Ska hunden behöva ta hur mycket skit som helst eller?

barn hund

Att ge ramar och berätta vad som inte är ok, det är inte samma som att jag slår mitt barn, som vissa verkar tro. För vet ni vad som är kul? Barn kan liksom människospråk, så man kan kommunicera med ord! Jag vet, så ball. (Och ja, man får tillrättalägga miljön med, typ barnsäkra osv, men alltså man kan berätta snällt att ”så gör man inte” och hitta på något annat att göra, liksom. TROTS att min unge är mer vild än tam och superbusig och inte vill vara stilla. Man FÅR inte vara elak mot hunden. PUNKT.

Jag tycker ärligt att det dessutom är förminskande mot barnet att tro att de inte fattar ett skit av vad man förmedlar. Visst att de är impulsiva och inte har så bra konsekvenstänk! Där hamnar återigen alltid ansvaret på den vuxna att övervaka, påminna och avleda. Det är fan INTE hundens ansvar, lika lite som det är barnets, att barn och hund ska umgås rätt. Det är förälderns. 

Det är en helt annan femma om en hund oprovocerat biter ett barn som inte gör något mot den. Det hoppas jag att ni förstår. 

Sen tar jag det jävligt personligt och blir ärligt jätteledsen när folk uttrycker sig så om mig. Att mitt föräldraskap gör någon ”mörkrädd”. Jag låg vaken halva natten efter detta och ältade om jag var en vettig förälder eller om jag verkligen sög så mycket som vissa tror. Kom ändå fram till att Pippi ju faktiskt är svinbra med hundar nu, så NÅGOT rätt har jag nog gjort… Nåväl, i vissas ögon gör man ändå alltid fel så försöker skaka av mig det…

5 Comments

 1. Celine 27 oktober, 2018 at 12:42

  Helt rätt attityd, jag förstår verkligen inte varför hunden alltid ska få all skit när något händer. De reagerar bara på situationen de sätts i.

  Reply
  1. lilly 27 oktober, 2018 at 22:09

   Ja, precis. Alltid ägarens ansvar – oavsett det är i roll som förälder eller bara vanlig person med hund i kopplet på stan!

   Reply
 2. Anki 27 oktober, 2018 at 18:30

  Helt rätt tänkt !! Bra skrivet. Har själv hundar, och barnbarn, som jämt behöver påminnas om hur man klappar mjukt o snällt, och låter hunden vara i fred om den går undan, eller ligger o sover. Och främmande barn behöver övervakas, många rusar bara pang på hunden, som kan bli alldeles förskräckt, och det är ej ok. Kan skriva hur mycket som helst om detta ämne…

  Reply
  1. lilly 27 oktober, 2018 at 22:11

   Man ser ju otrolig skillnad på hundvana barn (och vuxna!) och det är ju inte något som kommer ”gratis”. Man får ständigt ha koll! Tack för din fina kommentar, känns skönt att höra att man inte är helt ute och cyklar 😉

   Reply
 3. Annika 28 oktober, 2018 at 07:26

  Word!!!✌️

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.