KOOIKER – vad du behöver veta

Ja, nu blir det ju en kooiker jag tar hem i mitten av december. Gun, närmare bestämt! Och eftersom det inte är en så vanlig ras så tänkte jag att jag ska berätta mer om den!

kooiker

Rasen heter i sin fulla längd Nederlandse Kooikerhondje, och kom till Sverige så sent som år 1994. Det är en gammal ras i världen, dock, och har synts i många klassiska målningar. Rasen var nära att försvinna helt ett tag men efter andra världskriget började man föra stambok och den blev större igen. Denna stambok, som innefattar samtliga individer över hela världen, är unik och en otrolig tillgång!

kooiker
Rembrandt avbildade Kooiker!

Rasens arbetssyfte var att locka in änder i en fälla. Den skulle med sin yviga svans locka in änder i en fälla. Alltså inte approtera eller ställa änderna eller någonting sådant, bara locka. Men det är i alla fall därför den ligger under rasgrupp 8, trots att den idag inte används till jakt. Dess arbetssyfte har även varit att jaga skadedjur, och sådana beteenden kan man säkert se fortfarande. 

I Hundpodden – vår bästa vän intervjuas en uppfödare av rasen och jämför aktivitetsnivån med en schäfer. Jag har även hört rottweiler nämnas i jämförelsen med andra raser. Detta gör mig ju självklart än mer intresserad eftersom brukshundar vanligtvis varit de jag letat bland. 

Kooiker – utseende

En ganska liten hund, mankhöjd för hane ska vara 37-42 cm och för tik 35-40 cm. Vikt mellan 9 och 11 kilo. Detta varierar dock kraftigt!

kooiker
foto: skk

Vit päls med bruna fläckar som lättskött och i princip självrengörande. Yes!, tänker jag då som hatar pälsvård hehe. Hundarna har fransar i öronen som man inte heller ska klippa, men bakom kan det tova sig så man ska hålla efter där bara. 

Kooikern är en generellt frisk ras och både de nederländska och svenska uppfödarna jobbar väldigt ihärdigt med att få bukt på sjukdomar så fort de uppträder. Detta var det största för mig när jag kollade runt. 

Kooiker – egenskaper

Kooikern används idag i Sverige framför allt som en sportig allroundhund. Den kan vara med på de flesta aktiviteter! Agility, rallylydnad och nosarbete verkar vanligast. Rasen är snabb, aktiv och följsam.

Anledningar till att jag valde Kooiker är många, men framför allt:
– Lättlärt
– Snabb (alltså i kroppen, rörelsemässigt)
– FRISK
– Glad

kooiker valp
4 månader gammal här!
Foto: Åsa Jakobsson

Är sjukt taggad! 

1 Comment

  1. Sammy 7 mars, 2019 at 03:28

    Could you inform me what style are you using on your website?
    It looks good.

    Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.