KOPPELTRÄNING – lär hunden att gå fint i kopplet och sluta dra!

Koppelträning, det vill säga att hunden kan gå fint i koppel, är väldigt skönt när det lyckas. Alla vill väl slippa dragande, ryckande och allmän känsla av att hunden är ”okontaktbar”! För vi spenderar ju så mycket av vår tid med hunden just på promenaden och det blir så tråkigt när det inte funkar. I detta inlägget kommer jag att dela med mig av:

 • Varför drar hunden – egentligen?
 • Hur du skapar en strategi för er koppelträning
 • Skillnaden på att träna en valp mot en vuxen hund som redan lärt sig att dra
 • Vanliga övningar och tips och vad jag tycker om dem
 • Utrustning
 • Och steg för steg-instruktioner i hur du kommer igång med riktigt effektiv och kul koppelträning

Det finns massor av sätt att träna på koppelgående! Här kommer ett långt inlägg med massa tips, tankar om de olika metoderna som finns, och så delar jag med mig av övningar för bra följsamhet i koppel!

koppelträning sluta dra i koppel gå fint

Varför drar hunden?

Detta kanske låter helt konstigt – men hunden drar för att den kommer framåt då. Punkt. Den blir faktiskt belönad när det spänner i kopplet.

Genom att gå fint i kopplet kommer hunden långsammare fram till sina grejer. Hur vänder vi det då? Jag kommer till det. Men nu behöver du bara förstå att om din hund kommer framåt av att dra så kommer det att fortsätta eftersom att din hund VILL framåt. När den drar får den som den vill.

Låt oss inte glömma att hundar behöver sina promenader. Du kan inte sluta med dem. Men, du kan göra dem trevliga för både dig och din hund.

Det blir ju lätt en ond cirkel. Man tycker att det är jobbigt att hunden drar, så man går inte ut lika ofta eller länge. Och då drar hunden ännu mer när man väl är ute, eftersom den har så mycket att ”ta igen”. Tro mig, jag har varit där.

lilly norfeldt koppelträning
Jag som skriver detta inlägg heter Lilly Norfeldt och är utbildad hundinstruktör. Mer om mig här!

Målbild för koppelträning

Hur vill du att promenaden ska se ut i drömvärlden? Det kanske är lite svårt att svara på, men jag delar med mig av min egen målbild för min hund Gun så kanske det kan inspirera.

 • Jag vill att Gun ska ha en tydlig uppfattning om att drag är tråkigt. Och att slakt koppel är KUL!
 • Hon vill självmant söka kontakt med mig men inte så mycket att hon slutar nosa och gå sin promenad
 • Vill att hon gör sina behov och blir rastad men utan att tycka att jag är överflödig. Jag vill att hon ser mig som en tillgång!

Så, jag började koppelträna Gun när hon var liten. Då hade jag långt koppel på (3 meter) och berömde och belönade när hon sökte kontakt med mig självmant. Här är hela det inlägget!

Jag har också tränat min tidigare hund, en mops som trodde han var Husky… Skämt åsido, från dag 1 betydde halsband/sele och koppel att man skulle full fart framåt! Jag kämpade så himla mycket med honom. Allt man kan testa, testade jag. Till slut hittade jag strategier.

Bland annat att ha just ett mål med vad jag skulle belöna. Spontan kontakt var en sak. Det innebär att jag, så fort han tittade på mig utan att jag hade sagt åt honom att göra det, så sa jag ”japp” och kastade en godis till honom. Samma när kopplet var slakt. Det var inte många tillfällen i början, men de blev fler och fler.

koppelträning sluta dra i koppel gå fint

Koppelträning för valp vs vuxen hund

Att träna just en liten valp kan det ibland vara en fördel, men måste inte vara. Som sagt: även min wannabe-slädhund lärde sig. Jag har tränat 12-åriga hundar som dragit hela livet till att gå fint i kopplet. Envishet krävs, men delvis handlar det faktiskt om att veta HUR man vill att det ska se ut (alltså målbild) och sedan att undersöka vilka övningar och strategier som tar en dit.

Så: sätt dig ner och tänk efter. Hur ser din målbild för koppelträning ut? Vad vill du att din hund ska göra när ni går ut på promenad? Det är enklare att tänka på beteenden du vill se, snarare än tvärtom. Såhär: ”sluta dra” är mer diffust än ”när kopplet är slakt får man gå framåt”. Hajar du? Gör en målbild!

Alltså: vad ska du belöna? Här är några exempel på saker som kan vara värda att belöna genom att slänga en godis till vovve:

 • Att hunden går med slakt koppel (det vill säga INTE drar, för det vill vi ju inte. Så varför belönar du inte att hunden inte drar? Börja med det nu)
 • Att hunden tittar på dig (om så bara för en sekund)
 • Att hunden ser en annan hund eller människa utan att dra dit (eller skälla, eller vad din hund brukar göra som du inte älskar)

Belöna gärna bakom dig och gärna på vänster sida. Dels för att kompensera tanken på FRAMÅT så mycket, och dels för att du vill ha hunden på en och samma sida – vänster är lättast om man brukar gå längst vägar (för då hamnar hunden innerst mot vägkanten).

Missa inte min instagram där jag ger massa små övningar och tips varje vecka!

koppelträning

Sluta dra i kopplet! Beprövade tips:

Här är några klassiska övningar och mina åsikter om dem:

”Godis”: ja, jag hör detta ofta. Att man ”provat med godis men det hjälper inte”. Då undrar jag: vad har du godiset till? Alltså, om du lockar och försöker bara släpa med hunden med hjälp av godis så tror jag på dig, att det inte hjälper. För det är skillnad på muta och belöning. Du vill ge godis när hunden gör rätt (går med slakt koppel) – inte när den drar. Även om din tanke är god: ”om jag visar godis så slutar min hund kanske dra”, så är det förmodligen inte vad din hund tänker. Så. Vad ska du ha godisen till? Använd gärna godis (herregud klart du ska!) men bestäm vad det är som hunden ska göra för att få en godis!

Stanna när hunden drar: Upplever detta som otroligt frustrerande. Både för hunden och den som håller i kopplet. Visst, det fungerar om man är duktig på timing och kan få hunden att FAKTISKT koppla ihop att det är själva draget som gör att du stannar. Är du helt säker på att din hund förstår det? Plus att promenaden tar 100 år för 100 meter och vem har tålamod att hålla på så vecka in och vecka ut? Inte jag.

Vänd när hunden drar: samma som ovan, fast kanske snäppet mer effektivt. Tycker att både denna och att stanna är bra som påminnelse, inte att hålla på med hela promenaden.

Rycka i kopplet: har aldrig sett att det funkat på en hund som inte haft enormt mycket annan träning i att gå fint. Men på en valp eller en hund som aldrig tränat anser jag att det dels inte berättar för hunden VAD den ska göra. Och dels är det även här svårt med timing. Förstår hunden att det var draget som gjorde att du ryckte? Eller kopplar den kanske bara dig som person med obehaget av rycket? Är du villig att chansa?

koppelträning

Utrustning för koppelträning:

Det finns även otroligt många verktyg som utlovar snabba resultat. Vissa funkar, andra inte. Här är mina tankar om några av de vanligaste:

Strypkoppel och antidrag-sele har samma mål: om hunden får ont så slutar den dra. Hur många det fungerar på? Jag har ärligt talat inte sett några. De flesta hundar kanske slutar en stund men sen inser de att det onda är priset de betalar för att komma framåt. Så de drar ändå. Det finns säkert hundar där det fungerat men innan du tänker att det är värt ett försök: varför vill du att din hund ska gå fint? För att det gör ont annars? Eller för att det är nice att gå med dig, som är trevlig och tydlig?

Flexikoppel: kom du ihåg vad jag skrev alldeles nyss om själv principen ”det spänner i halsbandet när jag kommer framåt”? För det är vad ett flexikoppel gör, konstant. Alltid ett drag i halsbandet. OM du ska använda detta, ha det som ett komplement till dina ”gå fint”-promenader och använd sele. Att försöka lära hunden att gå fint i ett flexikoppel med halsband på är extremt svårt.

Frontknäppt sele: detta har blivit väldigt populärt det senaste. Tanken är att hunden, när den drar till i kopplet, inte kommer framåt utan snarare vänds tillbaka mot en. Detta har jag hyfsat bra erfarenheter av OM personen som håller kopplet har som mål att inte behöva göra så att hunden far bakåt. Man behöver komma vidare. Men visst, som tillfällig lösning för att få liiiite mer kontakt än 0 på promenaden fungerar det.

Risken för felbelastning finns även när hunden är knäppt i främre spännet, så ha inte detta som permanent lösning på problemet!

kooiker koppelträning
Exempel på frontknäppt sele

Olika koppel för olika saker

Jag tycker att det finns en poäng i att ha olika utrustningar när man tränar detta. En som betyder ”skit samma, gör vad du vill” och en som betyder ”nu går vi fint”. Det kan till exempel vara sele och långlina som alternativ för whatever – och halsband och vanligt läderkoppel som alternativ för gå fint. För nu kommer mitt absolut bästa tips, det som gjort den största skillnaden för mig när jag tränat detta:

koppelträning sluta dra i koppel gå fint i koppel

Träna inte hela tiden!

Det finns en anledning att hundar går bättre i slutet av promenaden. Din hund kanske inte går fint i koppel på slutet – men sannolikheten har ökat, eller hur?

Ta in små övningar på promenaden. Du behöver inte träna hela rundan! Jag vet hur det är. Man tänker att ”nu ska jag ta tag i detta med koppeldragandet” från en dag till en annan. Och så krigar man på i några dagar och surnar sedan då både en själv och hunden tycker det är skittråkigt… Jag har varit där. Men: good news. Man måste inte träna hela rundan. Såhär: drar hunden konstant idag? Okej, då har du inget att förlora på att träna EN minut i slutet av promenaden och låta hunden bete sig som vanligt resterande del.

Såhär gör du koppelträning:

 • Välj utrustning som ska betyda ”nu går vi fint tillsammans” (gärna sele och längre koppel!) och en ANNAN som betyder ”gå som du vill” (dvs drar och beter sig)
 • Börja promenaderna med ”gå som du vill”-grejerna. Skulle din hund ta kontakt med dig så säger du BRA och ger en godis som du kastar bakåt. Kom ihåg: hunden vill framåt. Väg upp det genom att belöna bakåt.
 • Har du möjlighet att göra någon liten kontaktövning? Kör hårt! Ett godissök för att trötta ut extra? Kör bara kör! Kasta ut en näve frukost eller middag i gräset och skrolla mobilen. Sen ner med mobilen i fickan när ni går igen, du ville ju att ni skulle gå tillsammans!
 • När du känner att ni snart är hemma och hunden är trött så tar du på ”gå fint”-utrustningen. Direkt nu ska du belöna. Och sen kan du köra kontaktövning och gå framåt. Denna brukar jag köra. Drar hunden så stannar du och inväntar kontakt. OBS! Det är viktigt att du gått såpass länge att du vet att din hund är kissad, bajsad och trött i benen. Och du kan göra detta de sista 5 metrarna innan hemma. Okej? Det är inte svårt och det värsta som kan hända är att ni har samma situation som innan du läste detta. Inget värre i alla fall, så värt att försöka!
 • Sen ökar du avståndet hem successivt bara. Så.

Och ja, du kan självklart ha samma utrustning jämt men bara börja tänka i dessa banor – det funkar också. Det tar kanske lite längre tid, men hundar upprepar gärna beteenden som lönar sig. Så känns det jobbigt att lägga pengar på utrustning så gör för all del inte det!

koppelträning

När det blir svårare

Du kommer att komma till platser där det är svårare än hemma. Men det viktigaste nu är väl ändå att era dagliga promenader fungerar? Få du in riktigt bra känsla kring gå fint-utrustningen och övar övar övar på att gå fint i den, så kommer det förhoppningsvis vara lättare på andra ställen.

Det kan inte bli sämre – eller hur? Annars skulle du inte läst ända hit. Jag vet hur jobbigt det känns att ha en hund som drar. Och du är inte ensam! Men träna lite åt gången, en bit av en promenad då och då som blir härlig. Så kommer det bli bättre. Okej? Jag hejar på dig!

Hör gärna av dig om du gillade detta – antingen här nere i kommentarerna eller på mail! Jag hade blivit så glad att få höra det. Lycka till med er koppelträning!

/Lilly

(Visited 5 841 times, 8 visits today)

25 Comments

 1. Emilia 25 augusti, 2019 at 10:11

  Så bra tips! Har en kooikervalp på 4 månader hemma som jag måste börja träna med. I början tänkte jag att ”ja ja, hon är så liten, det är därför hon drar”. Men nu har jag ju fattat att en hund måste lära sig att gå i koppel, det är inte nåt som är naturligt för dom ju! 🙂

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 26 augusti, 2019 at 10:13

   Tack Emelia ❤️ 4 månader är pyttelitet så ni har mycket tid att träna! Jag tror jag gjorde ett ”förebygg koppeldrag”-inlägg typ när Gun var lika gammal, det kanske kan vara något för er?

   Reply
  2. Anonym 12 oktober, 2020 at 15:49

   Hej.. är just nu hundvakt åt en Brasiliansk terrier på 9 år som aldrig lärt sig gå fint i koppel. Har heller aldrig varit ensam så hur gör man med en så pass gammal hund? Fin och snäll inomhus. Intressant sida du har med fina tips!

   Reply
   1. Lilly Norfeldt 19 oktober, 2020 at 19:14

    Hej! Skulle börjat som om det var en valp 🙂 Alltså helt från noll. Prova att söka på ensamträning här på bloggen så hittar du inlägg om det!

    Reply
 2. Frida 25 augusti, 2019 at 22:04

  Så kul och bra tips, blir pepp på att ha roligt tillsammans med min hund och inte bara slentriangå 🤩

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 26 augusti, 2019 at 10:14

   Tack! Så himla härligt att kunna peppa ❤️ Heja er!

   Reply
 3. Anita Månsson 22 september, 2019 at 11:16

  Jag har äntligen hittat någon som kör metoder som jag brukar köra, fast tips på hjälp och stöttning när inget funkar. Jag ska börja med dina koppelydnadstips idag.
  Ha det bäst och tack för dina tips och råd!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 28 september, 2019 at 19:05

   Tack snälla! Hoppas det hjälper, vet hur trökigt det kan vara att traggla koppel!

   Reply
 4. Camilla Herjander 26 november, 2019 at 08:42

  Toppen tips, tack. Har tagit över en tik på snart 2 år som bara typ stått i kennel och varit i rasthagen. Första koppelpromenaden var vi båda i en stor knuta… Hon hade aldrig gått i vanligt koppel ute i tex skog. Hon har ett enormt spårsinne har vi upptäckt. Nu börjar jobbet med att få henne att gå utan att dra/spåra. Ska testa detta i eftermiddag. Mvh Camilla

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 26 november, 2019 at 08:46

   Kul att du gillar! Oj, ja då är det mycket att jobba på förmodar jag. Spännande! Spår är ju rätt enkelt och kul att lägga själv och då kan man eventuellt undvika en del spårande på promenaden 🙂 Jag har skrivit om det här: https://www.tormarpalilly.se/spar-inlarning-sa-har-gor-vi-video/
   Tack för din kommentar och stort lycka till med träningen!

   Reply
 5. Eva 15 januari, 2020 at 00:03

  Tack för dina bra råd. har en 10 månaders Löwchen kille som drar väldigt mycket och nästan är okontaktbar när vi är ute på promenad. Inte ens köttbullar är tillräckligt intressant för att få hans uppmärksamhet.
  Ibland kan han dock intressera sig för kopplet ock vill bära det i munnen, vilket jag inser inte är jättebra men just då drar han inte iaf. Ska verkligen testa korta pass med att gå fint.
  Tack för dina råd och lite hopp tänds.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2020 at 13:58

   Hej Eva! Tack för din kommentar, vad kul att det känns hoppfullt <3 Vet att det är sååååå segt att träna dragig hund så lider med dig 😉
   Jag kommer att ha onlinekurs i detta i februari så det kanske kan vara något om du vill ha ännu mer tips och steg för steg-tänk!
   Ha en fin dag <3

   Reply
 6. Lena 25 januari, 2020 at 14:50

  Tack Lilly för dina tips! Nu finns det hopp för oss och Lagotto-Bea som är 8 månader och tror att jag är en släde som ska dras. Haha!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 24 februari, 2020 at 19:48

   Härligt! Eller, inte att Bea tror du är en släde då 😉 Spana gärna in min onlinekurs i koppelträning och hundmöten om du vill ha ett helt sammanhängande steg för steg-program <3

   Reply
 7. Bernhard 19 februari, 2020 at 16:32

  Jag har en kromfohrländertik 5 mån och drag i koplet har jag rätt bra koll på men däremot att hon stannar heela tiden för att nosa och då är det ju jag som drar för att komma framåt. Vad gör man åt det.

  Din site är väldigt bra. Gillar ditt språk 👍
  Bernhard

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 24 februari, 2020 at 19:50

   Hej Bernhard och tack för din snälla kommentar! Jag brukar ”smita” om jag tycker det blir för tråkigt! Förutsätter att hon får nosa mycket ändå nu, för det måste de ju 🙂 Men jag brukar försöka tänka att jag ska vara mer olydig än min hund haha

   Reply
 8. Karin 24 februari, 2020 at 13:40

  Tack för allt du skriver!
  Så lätt att läsa och ta till sej!
  Jag ska träna båda mina små hundar: Willie 6,7 kg och Licia 5,2 kg

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 24 februari, 2020 at 19:50

   Åh, tack Karin! Vilken härlig kommentar <3 Heja er!

   Reply
 9. Anki 22 mars, 2020 at 12:05

  Hej Lilly! Hittade din sida om koppelträning. Jättebra!
  Har en jaktlabrador på 2 år som nosar, kissar och drar I kopplet. Vi har hållit på i 3 dagar att träna gå fint kortare sträckor istället för att kräva det hela tiden.
  Jag märkte direkt att han blev lugnare när han FICK nosa på ”rastplatser” och han håller sig i kopplets längd utan att dra. Han fryser inte heller fast på speciellt intressanta fläckar utan kan gå vidare efter lite uppmuntran. Vi har mycket trevligare promenader och att gå fint kortare sträckor på trottoarer och gångvägar accepterar han och är duktig på.
  Stort tack!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 24 mars, 2020 at 19:14

   Hej Anki! Gud vad fint att läsa din kommentar <3 Blir så glad för dig och din hunds skull! Heja er <3

   Reply
 10. Karl 21 juli, 2020 at 00:02

  Du skriver på näst sista punkten, när ”gå fint kopplet sätts på” , att man ska belöna direkt… Jag förstår inte vad du menar riktigt där, ska jag belöna precis när halsbandet sätts på?
  Därefter ska jag göra kontaktövningar….
  Efter det belöna när kopplet är slakt…

  Förklara tydligare tack. (denna punkten är ju den viktigaste)

  Reply
 11. Lisa 11 augusti, 2020 at 08:26

  Hej!
  Tänkte just skicka ett mejl till dig via en länk i ett inlägg (https://www.tormarpalilly.se/koppeltraning-lar-hunden-att-ga-fint-i-kopplet-och-sluta-dra/) men länken gick till felsida, och jag hittade ingen kontaktadress på sidan. Så nu blev det en kommentar om det, så du vet det bara – och vill lägga till en mejladress nånstans 🙂 Det var inte det jag skulle mejla om dock, skulle skicka lite hejarop och säga tack för bra info och inlägg. Jag har en liten tollare som jag måste få ordning på koppelgång med, och får så bra input från dina kanaler. Så tack! Nu ska vi ge oss ut och träna lite (mer jag än hon tror jag ibland :))
  Hilsen,
  Lisa

  Reply
 12. Linnea 4 september, 2020 at 10:15

  Alltså, hela din blogg är en sån guldgruva! Väntar på valp som kommer om ca 6 v, har fått så många bra tips och tankar. Tack!

  Reply
 13. Nanette 10 september, 2020 at 09:21

  Tack för bra tips! Ska ut direkt och träna min Frasse 7 mån.
  Han drar i kopplet så jag blir tokig!

  Reply
 14. Anna 21 september, 2020 at 19:37

  Åh, bästa tipsen som jag någonsin har läst om att gå fint i koppel och då har jag ändå leeeeetat!! Jag har en 10 månader gammal staffe som drar som om hennes sista stund på jorden vore kommen. MEN hon går oftast fint den sista biten så detta ska jag prova!

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.