LÄRA HUND ATT HÄLSA FINT

Att lära hunden hur man ”hälsar fint” kan betyda många saker – idag kommer jag att fokusera på vad hunden ska göra när den inte ska hälsa alls på människan jag möter. Alltså, till exempel på en promenad i stan så kanske jag träffar någon som jag vill kunna prata med utan att min hund tvunget ska fram och hälsa och hoppa ju!

Så, jag tränar in att sitta på min vänster sida. Bara sitta helt still. Jag tränar in det lite som vilket tricks som helst! Och här har jag gjort en video om det men om man hellre läser sig till detta så kommer beskrivning i text under videon i detta inlägg!

Steg 1 helhet och målbild

Det första jag gör att att tänka på hur min målbild ser ut. Alltså vad VILL jag att min hund ska göra? Så här ser den ut:

Min hund ska kunna sitta still vid min sida oavsett vad för person eller störande grej (blåsande löv är en favorit) som passerar oss.

Sedan bryter jag ner det. Vilka delar finns? Dels har vi att komma in till sidan. Vi har också att sätta sig. Och såklart, att sitta kvar.

Idag vill jag bara öva på att sitta kvar. Då gör jag inte de andra bitarna om jag inte måste. Jag visar hunden in till sidan och matar på med belöning. Första passen är vi inomhus. Jag har ställt en spegel framför oss så jag kan se henne utan att behöva vrida mig för mycket!

I framtiden kommer jag att göra på nya ställen och gradvis öka svårigheten. Men jag lägger väldigt mycket krut på att göra det till en riktigt kul position från början och därför hellre för lätt än för svårt! Tänk på din hunds favorittricks – det kan den göra nästan överallt va? Så vill jag ha det med denna positionen med!

hälsa fint
Nackdel med att vara jättelång och ha liten hund är att man knappt får plats på bild hehe

Steg 2 – korta pass med tydlig plan

Pass 1: matar på med massa godis där hon är vid mitt vänstra ben. Bara kör och struntar i om hon sitter eller står. Målet här är att hon ska få en god känsla kring mitt ben bara. Inga kommandon, bara beröm när hon är i positionen.

Pass 2: försöker jag locka in henne till att sätta sig. När det blir fel – typ att hon börjar flytta på sig när det ”tar för lång tid” mellan belöningarna, så gör jag bara om. Jag belönar när hon är stilla.

Pass 3: drar jag ut på tiden mellan godisarna lite grann. Jag varierar även att låta en godis vila i min hand och att ha tom hand. Jag vill vänja henne lite lätt vid att godiset inte alltid är i handen utan kan komma lite lite senare. Annars kanske det blir att hon bara vill göra detta när jag har godis i handen.

lär hund hälsa fint

Längre fram kommer jag som sagt att ta detta till svårare platser och med störningar. Och ännu längre fram kommer vi prova med människor som vill fram och hälsa! Men jag vill bygga en bra och nice plats att vara på först, innan jag börjar göra det svårt! Det är inte så himla enkelt för glada vovvar att hälsa fint och ännu svårare att inte få hälsa alls!

Tänk på!

  • Korta pass
  • I pauserna är det bra om hunden får skaka loss lite. Särskilt för en valp som har myror i brallan! Man måste låta dem andas ut och tramsa loss mellan passen!
  • Ha kul! Seriöst. Det ska vara kul. Så kör superkorta pass där du inte ens hinner tappa tålamodet. Blir så mycket skönare då!

Ser mycket fram emot att träna mer på detta framöver! Är verkligen en kanonposition att ha laddat med gött värde ju!

hälsa fint

Hur tränar du detta? Lämna gärna en kommentar!


Relaterad läsning:

Om skillnaden på uppfostran och inlärning

(Visited 627 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.