MÅSTE HUNDEN HÄLSA PÅ ALLA?

Nu när jag snackat mycket socialisering finns det en grej jag vill förtydliga. Nämligen detta med förväntan i hundmöten. Kort svar på rubriken:

Nej, hunden behöver inte hälsa på alla!

måste hunden hälsa

Som hundinstruktör får jag ofta coacha hundar och dess hussar och mattar i just hundmöten. Och många (absolut inte alla) gånger har hundar en enorm förväntan när de möter hundar, för att de fått hälsa när de var valpar.

Antingen är hundarna rädda och gör utfall, för de har haft jobbiga möten med hundar. Det kan bero på massa andra saker, såklart. Att hundföraren rycker och skriker på hunden när den störts av en annan hund är också vanligt. Det finns även de hundar som har en ”positiv” förväntan, det vill säga att de tänker att det är en kul kompis de möter och så blir de jättefrustrerade när de inte får leka.

Det är problematiskt oavsett.

måste hunden hälsa på alla

Jag tänker att de hundar som kan leka bra och rättvist är jättebra att hälsa på. Men det vet jag ju inte om random hundar vi möter. Där jobbar jag hellre med associationen ”annan hund = kul hos matte”. Alltså skvallerträning, fast i förebyggande syfte.

Jag låter Gun hälsa på hundar av olika slag, vars mattar/hussar jag känner. De som hon faktiskt kommer att träffa fler gånger. Men förbipasserande har jag inget större intresse i att låta henne bygga en massa förväntan hos. De hundarna ska, i framtiden, inte hälsas på. Så lika bra att få in vanan att man går hos mig även när man möter någon, redan nu.

Så gör vi! Hur gör du?


Relaterat:

Socialisering:
del 1
del 2
Skvallerträning

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.