MENTAL vs FYSISK AKTIVERING

Mental aktivering har varit på tapeten länge. Superviktigt och SÅ bra att det pratas och tipsas om! Jag har dock märkt att den fysiska aktiveringen hamnat i skymundan. Säkert inte överallt i hundSverige, men i en del av min lilla bit av den i alla fall. Jag har noterat att det undras över varför hunden inte slappnar av (till exempel). Man frågar om aktivering – får hunden använda hjärna och nos? Det får den! Men sen kommer det fram att hunden rör sig för lite. Så det handlar detta inlägg om!

mental vs fysisk aktivering hund

Mentalt vs fysiskt – vad prioriterar vid?

Min hund är nu 10 månader och jag märker stor skillnad på när hon inte fått tillräckligt med fysisk aktivering. Mer än jag märker om hon behöver hjärngympa. Detta är helt klart en hund som trots sin unga ålder alltid kommer att behöva ha motion som prio. Först motion, sedan hjärngympa. Jag märker stor skillnad på henne när hon fått ösa ur sig, vs när hon bara fått mental träning. Och det har fått mig att tänka. Visst pratas det mer om mental aktivering än motion nu?

mental vs fysisk aktivering hund

Jag tycker mig se det. Att man först undersöker den mentala biten när det finns problem. Men att man liksom glömt bort rörelse och motion. Antingen förutsätter man att hunden får det – att det är så självklart att man inte tar upp det. Eller så är det något annat.

Jag tycker att det är jättebra att mental aktivering är så poppis för det är något alla hundar behöver. Också. Och mental aktivering har absolut hjälpt många hundägare som tidigare bara gick promenader. Men de som inte går promenader kommer inte lösa några problem genom att sprida ut godiset på gräsmattan…

Jag älskar när man kan kombinera det. Som med spår. Då blir åtminstone min hund en mycket härligare hund att ha att göra med!

Här kan du läsa om (och se film om) hur jag lärde Gun att spåra!

mental fysisk aktivering hund

Mental aktivering ersätter inte fysisk motion

Hundar är djur – de behöver ösa ur sig sin energi. De behöver få känna på olika underlag, undersöka dofter, gräva, hoppa och traska i högt gräs. De behöver få trötta ut musklerna i kroppen och sedan vila riktigt länge.

Mental aktivering får inte ersätta det. En aktiveringsleksak är ett komplement, inte en ersättning, till fysisk motion. Ett pass NoseWork hemma må göra hunden trött, men den kan inte ersätta en riktigt lång promenad i hundens takt där den får undersöka områdets tidigare via doft.

Så, detta är vad jag känner. Ni vill jag veta hur DU tänker! Håller du med? Eller inte? Skriv en kommentar och berätta! <3

4 Comments

 1. Stina Petersson 17 augusti, 2019 at 10:16

  Amen amen amen!! Märker exakt detta så väl bland
  Många kunder ja haft och även många som jobbar med hund att man inte tänker helheten! Sen får man titta på sin egen hund som du säger för vissa kanske mental stimulans är prio för välmående men min hund är som din fysiskt är absolut de hon främst behöver för att må bra! I andra hand om mental stimulans och den är inte alls lika viktig för just henne! En annan hund är säkert helt tvärt om🙏🏻 Men också huuuur folk motionerar gå 30 min å konstant kasta boll hur harmonisk blir hunden av de liksom!? Hundrastgården är de verkligen motion? Osv osv osv

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 23 augusti, 2019 at 09:30

   Helt missat din kommentar men fan vad gött att du också har sett det. Alltså är ju skitsvårt att snacka allmänt men det jag möts mest av nu för tiden är faktiskt att den fysiska motionen lider. Sen är det skitbra att mental aktivering är på tapeten såklart! Men just balansen måste var och en hitta och ibland känns det som att det fysiska liksom glömts bort helt…

   Reply
 2. Anna 17 augusti, 2019 at 15:38

  Jag har inte noterat någon direkt trend i det, men tror absolut att fysisk aktivitet underskattas. Genom forskning vet man ju vilken påverkan fysisk aktivitet har på oss människor och våra hjärnor. Jag tror det fungerar likadant för hundarna. Minne, koncentration och sinnesstämning blir bättre genom motion och då får de antagligen mer ut av den mentala stimulansen dessutom. Win-win!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 23 augusti, 2019 at 09:31

   Intressant! Är ju verkligen spretigt i hundsverige, haha. Men visst tänker man lite så, Anders Hansen kanske tar tillbaka trenden i fysisk aktivitet! Hoppas!

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.