MENTAL vs FYSISK AKTIVERING

Mental aktivering har varit på tapeten länge. Superviktigt och SÅ bra att det pratas och tipsas om! Jag har dock märkt att den fysiska aktiveringen hamnat i skymundan. Säkert inte överallt i hundSverige, men i en del av min lilla bit av den i alla fall. Jag har noterat att det undras över varför hunden inte slappnar av (till exempel). Man frågar om aktivering – får hunden använda hjärna och nos? Det får den! Men sen kommer det fram att hunden rör sig för lite. Så det handlar detta inlägg om!

mental vs fysisk aktivering hund

Mentalt vs fysiskt – vad prioriterar vid?

Min hund är nu 10 månader och jag märker stor skillnad på när hon inte fått tillräckligt med fysisk aktivering. Mer än jag märker om hon behöver hjärngympa. Detta är helt klart en hund som trots sin unga ålder alltid kommer att behöva ha motion som prio. Först motion, sedan hjärngympa. Jag märker stor skillnad på henne när hon fått ösa ur sig, vs när hon bara fått mental träning. Och det har fått mig att tänka. Visst pratas det mer om mental aktivering än motion nu?

mental vs fysisk aktivering hund

Jag tycker mig se det. Att man först undersöker den mentala biten när det finns problem. Men att man liksom glömt bort rörelse och motion. Antingen förutsätter man att hunden får det – att det är så självklart att man inte tar upp det. Eller så är det något annat.

Jag tycker att det är jättebra att mental aktivering är så poppis för det är något alla hundar behöver. Också. Och mental aktivering har absolut hjälpt många hundägare som tidigare bara gick promenader. Men de som inte går promenader kommer inte lösa några problem genom att sprida ut godiset på gräsmattan…

Jag älskar när man kan kombinera det. Som med spår. Då blir åtminstone min hund en mycket härligare hund att ha att göra med!

Här kan du läsa om (och se film om) hur jag lärde Gun att spåra!

mental fysisk aktivering hund

Mental aktivering ersätter inte fysisk motion

Hundar är djur – de behöver ösa ur sig sin energi. De behöver få känna på olika underlag, undersöka dofter, gräva, hoppa och traska i högt gräs. De behöver få trötta ut musklerna i kroppen och sedan vila riktigt länge.

Mental aktivering får inte ersätta det. En aktiveringsleksak är ett komplement, inte en ersättning, till fysisk motion. Ett pass NoseWork hemma må göra hunden trött, men den kan inte ersätta en riktigt lång promenad i hundens takt där den får undersöka områdets tidigare via doft.

Så, detta är vad jag känner. Ni vill jag veta hur DU tänker! Håller du med? Eller inte? Skriv en kommentar och berätta! <3

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.