PLANERA HUNDTRÄNINGEN – hur jag gör

Jag planerade väldigt mycket hundträning förr. Faktiskt såpass mycket att jag glömde av att träna sedan. Nu tror jag att jag hittat en rimlig balans – för stunden – åtminstone. Så tänkte att jag delar med mig av mig taktik!

Planera för målbild först

Det absolut första jag gör när jag planerar något pass är att tänka målbild. Vi kan ta inkallning för jag gör detta lika mycket i vardagslydnaden som inför tävling. Så en vanlig inkallning i skogen. Hur vill jag att den ska se ut? Jo:

När jag ropar ska hunden släppa allt den gör och springa snabbt till mig, för att sedan stanna kvar hos mig tills jag säger ”hopp och lek” igen.

planera hundträning
”HIT”

Detta är min målbild för en perfekt inkallning, och du behöver inte ha samma. Men det är ett exempel. För när jag kommit fram till hur jag vill ha det, så bryter jag upp det i mindre delar. I målbilden ovan finns ju till exempel:

  • En positiv reaktion på inkallningsordet – vilket betyder att jag vill att min hund ska tänka TJOHO när jag ropar på henne.
  • En annan del som finns är att springa snabbt till mig
  • Och en tredje del är att sitta stilla tills annat sägs.

Jag tränar på dessa grejer var och en för sig! Ett pass kan jag bara träna på att sitta kvar. Ett annat på att associera ”hit” med det bästa som finns – Guns bästa grej är lek. Så då säger jag ”hit” när jag drar fram leksaken, helt enkelt.

För träning mot tävling använder Åsas mallar massor! Eller, det gör jag ju i vardagen med, men jag är lite slarvigare där hehe. Men vill man läsa mer om hur Åsa tänker (hon är ett sjuhelvetes proffs gällande detta!) så läs Åsas inlägg om att planera hundträningen!

planera hundträning
Guns reaktion när jag ropar ska vara ”TJOHO, NU BLIR DET FEST”

Fastnar lätt i planerandet.

Som sagt så fastnar jag lätt i själva planeringsstadiet och då är det viktigt för mig att bara få skiten gjord. Bara fram med godis och göra något! Men några grejer tänker jag alltid på!

  • Vad ska jag belöna? (Om det är stort moment bryter jag ner det till smådelar.)
  • Vad ska jag inte belöna? Vad ska jag göra om det blir fel?
  • Kan jag göra det lättare? Avstånd, störningar. Kan jag servera belöningarna på annat sätt?

Sen kör jag bara! På min youtubekanal finns massor av träningspass just efter denna principen, så spana in den om du vill se hur det blir i verkligheten <3

Hur planerar du din hundträning? Lämna gärna en kommentar!

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.