”SLUTA DRA” – BÄSTA UTRUSTNINGEN

Jag har hört din bön! Jag vet att du undrar – vad ska jag ha för utrustning när jag tränar min hund att gå fint i koppel!? Vilken sele får min hund att sluta dra??

I det här inlägget tar jag upp de vanligaste varianterna, för- och nackdelar med dem samt givetvis vad jag tycker att du ska använda för bästa träning 💃

Olika varianter av sluta dra-utrustning

Frontknäppt sele

Har blivit så himla poppis ju! Går ut på att man knäpper kopplet fram på bröstet istället för uppe på ryggen. På högra bilden här ovanför ser du att Gun har ett fäste framme på selen, det är alltså där man kan koppla hunden.

Fördel: hunden får inte samma styrka framåt för när den drar så vänds den snarare mot dig. Eftersom fästet sitter fram på bröstet så får den heller inte samma styrka när den rycker!

Nackdel: väldigt lätt hänt att hunden blir ”sned” i musklerna om den hela tiden drar. Blir ju inte ett jämt drag framåt, utan åt sidan!

”Anti-drag”-sele

Går ut på att selen är tunn och sitter precis i armhålorna på hunden. Principen som gäller är att när hunden drar så nyps snörena i armhålan åt och hunden ska då sluta dra för att obehaget ska sluta.

Fördel: svårt att komma på någon. Men kanske att det inte blir snedbelastning då utan ett jämt skav hela tiden :)))))) (Inte toppen alltså…)

Nackdel: för det första lär du ju inte hunden vad den ska göra. Sen har jag personligen inte sett att det fungerar för någon, faktiskt. Och så går det ju ut på att hunden ska få ont och det är ju inte svinball, enligt mig.

Stryphalsband

Är alltså en liten kedja eller ett halsband som dras åt när hunden drar. Så att hunden stryps. På så vis ska hunden lära sig att när den drar så gör det ont, och således sluta med det.

Fördel: billigt?? Kanske.

Nackdel: Gör ont. Lär inte hunden vad den ska göra. I så fall får du gå en kurs i hantering av dReSsyRkEdjA och det rekommenderar jag inte. Det finns bättre sätt, lovar.

Båda de sistnämnda går ju ut på att hunden ska sluta för att det gör ont att dra framåt. Jag tycker det är lite trist men det tristaste av allt är ju att det väldigt sällan funkar. De flesta hundar jag sett med såna grejer har dragit lika mycket ändå.

Spoiler alert: ingen sele kommer att träna din hund att gå fint i koppel. Ingen av de grejerna jag listade här ovanför kommer att träna din hund åt dig. Du måste göra jobbet. Sorry 🤷‍♀️

Alltså. Du är den bästa läraren. En sele eller ett speciellt koppel kommer inte att vara en bättre hundtränare än du. Din hund behöver mer information än ett snöre kan ge den. Träna in det du vill ha istället.

Jag rekommenderar:

En Y-sele och ett tre meter långt koppel. Plus en alternativ utrustning. För jag tycker att man ska ha två. En för träning och en för ”gå hur fan du vill”. Vem orkar träna hela tiden? Inte jag. Särskilt inte med pissiga stanna när hunden drar-metoden. Får utslag av bara tanken! Nej tack!!!! säger jag.

Lär hunden vad det är du vill ha. Belöna det. Se till att den utför det beteendet oftare än den gör fel (dvs drar). Hela stora inlägget om koppelträning hittar du här och här hittar du en video om följsamhet som också är viktig i denna träningen!

Nu ska jag sända föreläsning om just samarbete på promenaden! Supermysigt med medlemssida, ser så mycket fram emot varje gång jag ska sända live där 🥰

6

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.