Din hund fattar inte svenska!

Jag tänker mycket på tjat. Om att hundar inte fattar svenska! Så, här kommer ett helt oredigerat, rakt-från-huvudet, blogginlägg om det. 

Jag ser nämligen ofta att folk tjatar på sina hundar. Pratar. Lockar. Pockar. Rycker. Grejar. Jag har varit exakt där! I tjatet. Jag vet precis hur frustrerande det är att känna att hunden inte lyssnar. Så man pratar, kommunicerar på det sätt man kan. Man tjatar. I hundens öron är det bara ljud. 

”Nu får du fan SLUTA”

Jag minns en promenad där Johnny drog som fan och var helt ”omöjlig” att få till att lyssna. ALLT annat var intressantare än jag. Jag kämpade, OJ vad jag kämpade, för att få Johnny att lyssna och bry sig om mig! Min sambo blev till slut så jävla trött på mig så han bara utbrast att ”nu får du fan ta och SLUTA tjata!”. Fullt förståeligt. Och jag, som inte ens fattat att jag tjatat, blev rätt ställd. Om min sambo, som ju kan människospråk, tyckte jag babblade, då kunde jag ju ana vad Johnny tyckte. Herregud. Där lossnade en liten del för mig. 

Nästa promenad var jag knäpptyst. Bara gick. Sa ”bra” när Johnny gjorde rätt bara. Johnny slutade givetvis inte dra bara hux flux, men jag slapp hålla på och tjata och känna mig osedd. Det var jävligt skönt!

Medfödda kommandon?

Det finns några ord som hundägare verkar tro att hundar föds med. ”Tyst” till exempel. Och ”loss”. Och ”sluta”. Finns många exempel. Men språk fungerar ju inte så med hundar. Om du inte lär hunden vad ett ord betyder så kommer det bara vara ljud. Tjat.

Säger du ”tyst” varje gång hunden skäller så kommer den inte tystna. (Om du inte skrämmer den till det, men det är inte det jag snackar om här. Och heller absolut inget jag rekommenderar!) Hunden kommer förmodligen tänka att ”wow! matte skäller också, fett!”. Hunden kommer att koppla ordet ”tyst” till att skälla. 

Barns språk och hundars språk

Jag tycker att språk och kommunikation är sjukt intressant. Sedan jag fick barn har det blivit ännu mer spännande! När barnet var pytteliten så hyssjade vi mycket när vi gungade honom i famnen för han hade magknip. Flera gånger tänkte jag att ”nej nej nej, vi kan ju inte göra detta ljudet! då kommer han tro att det betyder ont i magen!”.

För så funkar ju hundar. Säger man ”skall” när hunden skäller så kopplar den ihop det. Säger man ”sitt” varje gång hunden sätter sig, så kopplar den det. Det var därför jag flera gånger kom på mig själv med att tänka att barnet skulle koppla ihop. Ganska hundnördigt, ja, men så kan det vara ibland. Hehe. Jag insåg ju att jag var ute och cyklade. Men ändå, spännande!

Kommunikation, språk, ord

Det är så häftigt hur människan faktiskt kan kommunicera i ord. I talspråk, människospråk, liksom. Jag fascineras dagligen av mitt barn och hans språk. Och jag tänker att jag lär mig så otroligt mycket av honom. Och har lärt mig otroligt mycket av hundarna. Ser mycket fram emot att ha hund igen, som jag INTE ska tjata på!

Så, detta tänker jag på mycket just nu. Om hur man kan kommunicera med hundar. Låter det helt knäppt eller? 

4 Comments

 1. Moa Odensten Friberg 5 november, 2018 at 19:36

  Klockrent Lilly! Så jäkla väl beskrivet! Skrattade så gott åt att du (liksom jag själv) tänker i hundtermer och hur man genom god hunduppfostran uppnår önskat resultat, även när det gäller våra mänskliga avkommor!??
  Har inget annat ord för detta blogginlägg än fullständigt och totalt KLOCKRENT!??

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 november, 2018 at 13:28

   Tack! Haha, ja man är ju lite skadad av hundnörderiet 😉 TACK, så himla glad blir jag! <3

   Reply
   1. Monica ström 18 november, 2018 at 10:23

    Så sant!!!
    Men det är svårt att låta bli

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 19 november, 2018 at 09:34

     Visst är det svårt! Tack för att du kommenterade <3

     Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.