VÄLJA HUNDRAS – guide om att skaffa hund (del 3)

Att välja hundras är knepigt. Och att välja rätt hundras är superviktigt! Det finns massor med tester och tips på nätet, och här tänker jag bjuda på mina! Jag har nämligen utvecklat en egen liten teknik för detta.

Har du läst de tidigare delarna i denna skaffa hund-guide? Om inte, läs dem här:

Del 1 – introduktion
Del 2 – vad behöver en hund?

välja hundras

SKAFFA HUND: serien för dig som vill skaffa en vovve! Detta är serien jag önskar att jag själv sett innan jag skaffade hund.

Välj bland flera olika hundraser:

Det första du vill göra är att hitta flera olika raser du skulle kunna tänka dig. Fastna inte i att grannen eller barndomskompisen hade en söt border collie, utan ha ett öppet sinne. Skriv ner alla hundraser du någonsin kan tänka dig!

Övning: brainstorma och gör en lista på minst 10 olika raser. Du kan använda dig av hundraslistan på skk.se (länk). Här är ett exempel på hur en lista kan se ut:

Hundraser någon skulle kunna tänka sig:
Dvärgschnauzer
Mops
Pudel
Bichon Havanais
Labrador
Golden Retriever
Border Collie
Berner Sennen
Rottweiler
Malinois

Väldigt olika hundraser, som ni ser. Och jag säger inte vems listan är, hehe. Men det är bara BRA att ha många som man tycker verkar intressanta! Nu, vidare till steg 2:

Vad kan du erbjuda? Hur ser din boende- och familjesituation ut? Hur mycket tid kan du lägga på hunden? Sedan går du in på skk.se och läser lite om de olika hundraserna (jag har länkat rasbeskrivningarna om du trycker på raserna i listan). Bara en kort briefing där du snabbt kan se om rasen är lämplig eller ej. Stryk de olämpliga.

Har du svårt att hitta olika potentiella raser? Gör några test för att se om du kan få nya idéer! Här är några olika test man kan ta, både engelska och svenska:

https://www.pedigree.com/getting-a-new-dog/breed-match
https://www.selectadogbreed.com/
https://dogtime.com/quiz/dog-breed-selector
https://www.iams.com/breedselector/
https://www.purina.com/dogs/dog-breed-selector
https://www.akc.org/dog-breed-selector/
http://www.vetstreet.com/breed-finder

OBS! Många av testerna har en del frågor som är rätt knepiga, med svensk hundsyn sett.

Här är veckans avsnitt i filmformat:

Fortsätt med uteslutningsmetoden tills du hittar några (gärna 3-4 stycken) som du verkligen fastnar för! Och läs på ordentligt så ska vi ta nästa steg i nästa avsnitt! Kämpa på!

Här finns samtliga 8 avsnitt samlade!

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte.